Asser Filmliga

About Elly

31 januari 2011, 12:00 uur / 1 februari 2011, 12:00 uur

Drie middenklasse stelletjes met hun kinderen en de pas gescheiden Achmad uit Teheran gaan een weekendje naar de Kaspische zee voor vertier. Organisatrice Sepideh weet ook Elly mee te slepen, met de bedoeling om haar aan Achmad te koppelen. De film begint ontspannen en humoristisch en we zien Elly daar gereserveerd en mysterieus in opereren. De sfeer slaat om, als op een onbewaakt ogenblik, één van de kinderen in de woeste zee terecht komt. Zeker als blijkt, dat Elly vervolgens spoorloos is.

Vanaf dat moment raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling.
De relaties binnen de groep komen onder vuur te liggen en niets is meer zoals het lijkt. De spanningen nemen meer en meer toe en bijna lijkt het meer over de diepgang van onderlinge relaties dan over de verdwijning van Elly te gaan. En wat weet de groep eigenlijk van elkaar en ook van Elly? Er worden morele oordelen uitgesproken door de groep, die dan weer door de kijkers tot een moreel oordeel leiden.

En tenslotte is het een Iranese film, die in Berlijn is onderscheiden is met de Zilveren Beer en in Iran aan de censuur heeft kunnen ontsnappen, maar wie goed tussen de regels ‘doorleest’ ziet hoe vernuftig de kritiek op de Iranese samenleving in de film verpakt zit. En de allergrootste vraag blijft natuurlijk hoe de zoektocht naar Elly verder zal verlopen……..

Regisseur: Ashgar Farhadi

Iran, 2009, 119 minuten

Met: Golshifteh Farahani, Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Mani Haghighi

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.