Asser Filmliga

Aaltra

6 december 2004, 12:00 uur / 6 december 2004, 12:00 uur

De hoofdpersonen in de Waalse film ‘Aaltra’, zijn een boer en een forens die een bloedhekel aan elkaar hebben. Tijdens een vechtpartij krijgen ze een neerstortend stuk landbouwmaterieel op zich. Ze belanden naast elkaar in het ziekenhuis waar ze beiden tot aan hun middel verlamd blijken te zijn. De twee mannen zijn nu tot elkaar veroordeeld. Ze maken samen een reis dwars door België en uiteindelijk dwars door Europa, met als eindbestemming Finland, waar zich de fabrikant zou bevinden van de landbouwapparatuur die hun noodlottig werd.
Voor onvoorbereide, berooide en onbeschofte gehandicapten is rolstoelreizen geen pretje. De twee chagrijnige verlamde mannen in hun rolstoel zijn wereldkampioen in het misbuiken van andermans gastvrijheid.

De lange reis is een aaneenschakeling van prachtig droogkomische scènes. De mannen die in slaap vallen in een verlaten bar, en nog steeds slapen als in een volgende scène er een punkconcert plaatsvindt. Of ze vallen in slaap op het strand en worden wakker in een opkomende vloed.

De film zit vol visuele kunstwerkjes en heeft iets desolaats. Iets melancholieks daarbij zet de prachtige CinemaScope zwart-wit fotografie waarin de film gemaakt is, de puntjes op de i.

Regisseur: Benoît Deléphine & Gustave Kervern

Scenario: Benoît Deléphine & Gustave Kervern

België, 2004, 92 minuten

Met: Benoît Deléphine, Gustave Kervern, Benoît Poelvoorde, Aki Kaurismäki

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.