Asser Filmliga

A serious man

19 april 2010, 12:00 uur / 20 april 2010, 12:00 uur

Het verhaal gaat over de familie Gopnik en speelt zich af in 1967 in een fantastisch vormgegeven Joodse gemeenschap in het midwesten van de Verenigde Staten.

Larry Gopnik is tevreden met zijn bestaan als vader, echtgenoot en leraar. Maar dan geeft zijn vrouw aan dat ze van hem wil scheiden, omdat ze verliefd is op Sy, zijn beste vriend. Vanaf dat moment maakt Larry de ene vreselijke gebeurtenis na de andere mee; op de Hebreeuwse school luistert zijn zoon liever naar Jefferson Airplane in plaats van zijn bar mitswa voor te bereiden. Zijn dochter wil een neusoperatie. En zijn ziekelijke broer blijft maar op de zitbank in de huiskamer logeren. Iedereen om hem heen draagt bij aan zijn gevoel dat hij een beproeving van Bijbelse proporties (Job) doorstaat.

Wat ’A serious man’ onder meer zo boeiend maakt, is dat de humor onderhuids blijft. Als kijker kun en moet je je regelmatig de vraag stellen of dit grappig dan wel om te huilen is. De gebroeders Coen maken er ook geen geheim van dat dit een van hun persoonlijkere films is geworden. De setting – een joodse gemeenschap in de Amerikaanse Midwest in de sixties – verwijst naar hun eigen jeugd. Toch haasten ze zich om te benadrukken dat het geen autobiografische film is geworden. Wel een inspiratiebron.

’A serious man’ is de veertiende film van Ethan en Joel Coen en een onvervalst meesterwerk volgens velen.

Regisseur: Joel en Ethan Coen

Scenario: Joel en Ethan Coen

Verenigde Staten, 2009, 105 minuten

Met: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lenick

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.