Asser Filmliga

A separation

12 december 2011, 12:00 uur / 13 december 2011, 12:00 uur

Simin, de vrouw van Nader, wil samen met hem en hun dochter Termeh Iran verlaten. Ze heeft alles al geregeld en staat erop om in het buitenland een nieuw leven te beginnen. Nader heeft echter zijn bedenkingen. Hij is bezorgd over zijn demente vader en hij wil hem niet aan zijn lot overlaten. Hij besluit daarom dat het gezin thuis moet blijven. Simin is het hier niet mee eens en weigert nog langer met hem samen te wonen. Ze vertrekt naar haar moeder en laat Nader en Termeh alleen achter.

Nader kan maar moeilijk met deze nieuwe situatie omgaan en huurt een jonge vrouw in om op zijn zieke vader te passen. Hij weet alleen niet dat zijn nieuwe hulp niet alleen zwanger is, maar ook zonder de toestemming van haar man werkt. Nader komt al snel terecht in een web van leugens, manipulatie en confrontaties.

Liefde en conflicten zijn al zo oud als de weg naar Rome en zijn overal te vinden. In deze film, waarin Leila Hatami als Simin een geweldige acteerprestatie neerzet, herkennen we de overeenkomsten en verschillen van een echtscheidingsdrama in de Iraanse en Westerse maatschappij.

Winnaar Gouden Beer en de prijs voor beste acteur en beste actrice op het Filmfestival van Berlijn.

Regisseur: Asghar Farhadi

Scenario: Asghar Farhadi

Iran, 2011, 123 minuten

Met: Leila Hatami, Peyman Moaadi, Shahab Hosseini, Sareh Bayat, Sarina Farhadi

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.