Asser Filmliga

4 maanden, 3 weken en 2 dagen

31 maart 2008, 12:00 uur / 1 april 2008, 12:00 uur

De film speelt zich af in 1987 in het grauwe Boekarest, waar mensen in de rij staan voor winkels.

De zwangere studente Gabita heeft via via contact gelegd met een aborteur (ijzige rol Vlad Ivanov). Haar vriendin Otilia gaat mee als steun. Het loopt uiteraard niet zoals verwacht: het hotel zit vol, de arts die ze bereid hebben gevonden eist meer geld en Otilia wordt opeens op een familiefeest verwacht.

Cristian Mungiu is niet alleen een verbluffend effectieve regisseur, de film bevat geen scène te veel, maar ook een briljante scenarist.
Hij laat de kijker steeds raden naar wat er aan de hand zou kunnen zijn, zodat zich in ons hoofd een tweede gruwelfilm afspeelt.

Als Otilia op verjaardagsvisite moet bij de moeder van haar vriendje, vraagt de kijker zich met het klamme zweet in de handen af hoe het met de eenzame Gabita gaat in de hotelkamer.

‘4 maanden, 3 weken en 2 dagen’ is een bikkelharde sociaal-realistische aanklacht tegen het perverse Ceaucescuregime, dat vrouwen als socialistische fokmachines zag. Het gebrek aan voorbehoedmiddelen en het abortusverbod leidden tot illegale praktijken, die duizenden vrouwen het leven kostten.

De film is o.a. bekroond met de Gouden Palm op het Film Festival van Cannes 2007 en de Europese Filmprijs 2007.

Regisseur: Cristian Mungiu

Scenario: Cristian Mungiu

Roemenië, 2007, 113 minuten

Met: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.